25 Temmuz 2011 Pazartesi

GÜLLÜ SU MUHALLEBİSİ TARİFİ VE KALORİSİ



1 PORSİYONU 110 KKAL = 2PORS. MEYVE 'DİR.
 

MALZEMELER (6-7 PORS İÇİN):
3 su bardağı süt-yarım yağlı
1 su bardağı su
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı nişasta
Üstü için pudra şekeri + isteğe bağlı gül şerbeti veya gül suyu

YAPILIŞI :

Nişastayı 1 su bardağı suyla ezdikten sonra tüm malzemeyi muhallebi kıvamına gelene dek pişiriyoruz.Suyla çalkaladığımız bir cam kaba döküp soğutuyoruz.Dilimleyerek üstüne hazır gül şerbeti veya gülsuyu döküyoruz.Pudra şekeri serperek servis ediyoruz.Gülsuyu sevmiyorsanız üstüne sadece pudra şekeri ile de servis edebilirsiniz.Afiyet olsun :)

Dip not : Yaygın olarak bilinen bir tatlı çeşididir.Bazı yörelerde üstüne şekerli su,bazı yörelerde ise pudra şekeri veya pekmez dökerek servis edilir.Buğday ve mısır nişastası yarı yarıya kullanıldığında kıvamı ideal olmaktadır.Normalde içine pişerken şeker girmez sadece pudra şekeriyle lezzetlendirilir,ancak damak tadına göre az miktarda eklenebilir,şekerin kıvamı biraz sulandıracağı unutulmamalıdır.Bazı yörelerde haytalya,bici bici gibi isimlerle buz küpü şeklinde kesilip kırık buzlarla şekerli suda servis edilmektedir.Bu Kütahya, Adana, Şanlıurfa , Antakya gibi illerde oldukça yaygındır.Urfa’da ise Fazıla olarak bilinir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder